--
IngvarArvidsson - 2019-11-21
Under uppbyggnnad
Maskinerier till de svenska kryssarna
Inledning
AB de Lavals Ångturbin levererade i mitten av 1940-talet de största turbinmaskinerierna till svenska flottans kryssare i Tre kronor-klassen, HMS Tre Kronor och HMS Göta Lejon. Maskineriet utvecklade en total effekt på 2x45 000 hk. vilket gav en fart på 33 knop.
Maskineri
Varje maskin bestod av en högtrycksturbin och två lågtrycksturbiner, vardera med backturbin, och kopplade till en enkel reduktionsväxel. HT-turbinen låg i ett cross compound arrangemang med de båda LT-turbinerna som låg axiellt på ömse sidor om växelhjulet. Detta var en anpassning till de Lavals tillverkningsförmåga av slutreduktionens stora hjul om 3m diameter. Effekten fick fördelas på tre drev mot jagarmaskinernas två.
Kryssarmaskineri till HMS Tre Kronor på provbädden hos de Lavals Ångturbin i Nacka.
Maskineriets layout
Maskinlayout sidovy för HMS Göta Lejon.
Högtrycksturbinen
Effektfördelningen mellan de tre turbinerna blev annorlunda jämfört med jagarmaskinerierna. HT-turbinen levererade här endast en tredjedel av effekten, vilket resulterade i endast två Curtishjul för marschfart och tre enkelhjul för fullfart. Varvtalet var 3000 r/m och den utvecklade effekten var 15 000 ahk (11 000 kW).
Lågtrycksturbinerna
Det lägre värmefallet i HT-turbinen gav motsvarande högre värmefall i de båda LT-turbinerna. De fick följaktligen fler steg än i jagarmaskinerna, totalt sex enkelsteg fram och varsin backturbin med ett Curtishjul följt av ett enkelsteg.
Kryssarbilder
Kryssarna HMS Göta Lejon och HMS Tre kronor i Karlskrona örlogshamn 1964. Foto: Ingvar Arvidsson.
Kryssaren HMS Göta Lejon och flygplankryssaren HMS Gotland på Stockholms ström 1953.
Flygplankryssaren HMS Gotland sjösattes redan 1933 och hade ett ångturbinmaskineri från de Laval på 33 000 hk. Farten var 27,5 knop.
Kryssaren HMS Göta Lejon
Kryssaren HMS Göta Lejon HMS Göta Lejon framför HMS Gotland