--
IngvarArvidsson - 2019-02-09
Gasturbinutveckling vid STAL-LAVAL
Inledning
Gasturbinutvecklingen som inletts under
STAL-tiden fortsatte i
STAL-LAVAL från 1962. GT35 och GT120 fanns som produkter inledningsvis och fortsatte att utvecklas i det nya bolaget. Den första nya idén blev de sk. Power Pacs som började utvecklas i början av 1960-talet.
GT35
En sprängskiss av GT35 från tidigt 1970-tal.
GT120
En sprängskiss över ett gasturbinkraftverk typ GT120 från
STAL-LAVAL.
Power Pacs
Pratt & Whitney var förmodligen de första att använda jetmotorer som gasgenerator i stationära gasturbinkraftverk. Jetmotorn kopplades termiskt till en fri kraftturbin som drev en elgenerator. Anläggningarna blev billigare än nya industriella gasturbiner och därmed konkurrenskraftiga.
STAL-LAVAL konstruerade en serie sådana Power Pacs baserade på jetmotorerna P&W JT-3 och JT-4, samt Rolls-Royce Avon. Kraftturbiner konstruerades för 3000, 3600 och 5500 r/m avsedda för 50 alt. 60 Hz elgenerering, samt för mechanical drive.
Power Pac gasgeneratorer
I början på 1970-talet uppstod ett överskott av jetmotorer då fläktmotorer började ersätta rena jetmotorer i passagerarflygplan. Många motorer ersattes i förtid, och
STAL-LAVAL lyckades köpa loss ett antal av dem från
PanAm? i USA. En sådan order kunde omfatta 20 gasturbiner och maskinerna var då "nollställda", dvs genomgångna och servade. I början på 1970-talet kunde man se sådana jetmotorer i sina glasfibercontainrar ligga i rader på verkstadsgården.
Power Pac layout
Power Pacs användes som stand-by eller spetslastkraftverk och var mycket konkurrenskraftiga på marknaden. Fram till 1974 såldes totalt 61 gasturbiner i enkel- eller twin-packar.
GT200
Amerikanska Turbo Power & Marine Systems (TPM), en division inom flygmotortillverkaren Pratt & Whitney, hade den största marknadsandelen i USA för gasturbiner i början av 1970-talet. Man packade sina flygmotorer JT3 och JT4 till kraftaggregat i enkla eller dubbellösningar, sk. Twin Pacs. Effekten var 10-22 MW och i Twinutförande kunde man nå 45 MW.
Konkurrenterna GE och Westinghouse kom nu med nya stora industrimaskiner på 70 MW, varför även TPM sökte möjligheter att ta fram en större maskin. Man kontaktade då
STAL-LAVAL, som ju hade erfarenhet av industriell design, och ett gemensamt projekt, GT200/FT50 drogs igång. Tillsammans utvecklade man en vass industriell gasturbin i 100 MW klassen under 1970-talets första år.
Maskinen fick en tvåaxlig gasgenerator i likhet med GT35 som anblåste en fri kraftturbin.
Prestanda:
Effekt
86 MW
LT-kompressor 7 steg
HT-kompressor 10 steg
Tryckförhållande 16:1
Brännkammare 8 st
TIT 1140
oC
HT-turbin 1 steg
LT-turbin 1 steg
Kraftturbin 2 steg
Verkningsgrad 34 %
Turbinen var mycket avancerad för sin tid och turbinkylningenn var förberedd för 1200
oC.
Första gasgeneratorn testades tidigt 1974 hos P&W, men oljekrisen några månader tidigare ändrade förutsättningarna radikalt och efterfrågan sinade. TPM drog slutsatserna tidigt och drog sig ur projektet, medan
STAL-LAVAL fortsatte ytterligare några år. En maskin såldes till Vattenfall och sattes upp i Stallbacka, Trollhättan 1978. Där tjänade den som spets- och reservkraftverk I många år innan den för några år sedan såldes och flyttades utomlands.
Tillbaka till
STAL-LAVAL